Kan ik in Overschie een subtropische tuin met palmbomen aanleggen?

Wat kun je met palmbomen in Nederland allemaal doen

Het klinkt vaak idyllisch, heerlijk in de schaduw onder een wuivende palmboom en het legt dan ook meteen de relatie met verre oorden en vakantie.  Dat stukje emotie zouden we maar al te graag mee naar huis nemen.  Onze zomers duren maar kort en onze winters kunnen koud zijn.  Overschie ligt wat koude betreft op één van de gunstigste plaatsen van Nederland. Het is hier dan ook best mogelijk om subtropische planten te cultiveren in de volle grond.

Palmbomen in Nederland  Je ziet het goed.  Dit zijn palmbomen in Nederland.

Welke planten zijn geschikt

Er is een grote variatie aan bomen en planten welke geschikt zijn voor west Nederland. Palmen:

Trachycarpus fortunei:  Winterhard tot -18. Zorg voor een groot plantgat met luchtige grond. Deze gemakkelijke palm doet het overal prima en stelt weinig eisen aan de grond. Staat natuurlijk wel graag in de zon.

Jubaea Chilensis: Winterhard tot -15. Deze palm kan goed tegen regen. Zorg voor goed drainerende grond. Dit is de grote palm op de foto.  Deze kan een stam diameter tot 180 cm krijgen. Het is de meest winterharde vederpalm ter wereld. Standplaats zonning.

Butia Capitata:  Winterhard tot -14 Deze palm staat graag droog op een zonnige beschutte plek waar het al snel warm wordt.  Bescherm in de winter met een afdakje voor het te nat worden, want daar houdt deze palm niet van.

Phoenix Canariensis:  Winterhard tot -8. zeer dankbare en goed groeiende palm welke zeer groot kan worden tot een kruin diameter van wel 8 meter. Heeft in de winter bescherming nodig, maar je krijgt er erg veel voldoening voor terug.

Olijfboom:  Winterhard tot -15. Houdt niet van natte grond. Zorg er dus voor dat vocht goed weg kan en plant deze boom op een zonnige plek.  Vraagt verder geen aandacht, behalve om de paar jaar terugsnoeien.